Piekarze, agrotechnicy i handlowcy uczyli się zawodu w Hiszpanii

Młodzież z Troszyna, Kadzidła i Goworowa zgłębiała tajniki pieczenia ciasteczek, uprawy roślin ozdobnych i handlowania. A wszystko to przez miesiąc w Hiszpanii.

55 osób z trzech szkół wyjechało na staże zawodowe w ramach
projektu „Europejski krok w zawodową przyszłość”. Projekt realizowany był przez: ZSP w Kadzidle (lider i wnioskodawca), ZSP w Troszynie, ZSP w Goworowie. Wartość projektu wyniosła ponad 641 tys. zł. Cała kwota pochodziła z Programu Operacyjnego Wiedza, Edukacja, Rozwój.

Młodzież przebywała na południu Hiszpanii, gdzie partner „Europroyectos” przygotował miejsca praktyk zawodowych dla przyszłych techników technologii żywności w cukierniach i piekarniach Malagi. W tym samym czasie uczniowie adepci agrobiznesu odbywali staż w gospodarstwie specjalizującym się w produkcji roślin ozdobnych w miejscowości Viveros, a przyszli handlowcy – w sieci hipermarketów odzieżowych, supermarketach sportowych oraz sklepach drogeryjno – perfumeryjnych w Grenadzie.

Oprócz umiejętności zawodowych uczestnicy projektu mieli też okazję poćwiczyć języki obce, poznać odmienną kulturę, zasmakować nowych smaków oraz trochę pozwiedzać. Byli m.in. w Maladze, Cordobie i Granadzie.

Na zakończenie uczestnicy otrzymali certyfikaty w języku polskim i angielskim oraz dokumenty Europass mobilność potwierdzające nabycie umiejętności zawodowych, które są honorowane na obszarze Unii Europejskiej.

Konferencja sumująca cały projekt odbyła się 9 kwietnia w ZSP w Kadzidle.