Kiełbasa z Ostrołęki i pasztet z Chudka przysmakami Mazowsza

W szranki stanęły miody, nalewki, przetwory mięsne, sery, wyroby piekarnicze, cukiernicze i mleczne…W tym roku do konkursu o Laur Marszałka zgłoszono aż 150 produktów. Szczególnych zachwytów kapituły doczekały się 24 smakołyki, wśród nich kiełbasa z Ostrołęki i pasztet z Chudka

Kiełbasa w kurpiowskim cebrze – „to wyjątkowa, podsuszana, tęgo kalibrowa kiełbasa, która powstała na bazie najlepszych receptur. Składa się wyłącznie z mięsa wieprzowo-wołowego, a niepowtarzalnego smaku nabiera dzięki typowym dla regionu kurpiowskiego dodatkom.” Tak opisywany jest smakołyk wytwarzany w Klubie Żywności Ekskluzywniej „Macica” Macieja i Karola Kwiatkowskich z Ostrołęki.

Delicja z Chudka to dzieło Koła Gospodyń Wiejskich „Chudozianki”. Wyróżniony wyrób to pasztet z dziczyzny. Jak czytamydo jego produkcji wykorzystuje się mięso z dzika, sarny oraz dzikiej kaczki. Dodatkowym składnikiem podkreślającym smak są warzywa pochodzące z własnego ogródka. Produkt jest w 100 proc. ekologiczny i naturalny.

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. Otrzymane nagrody to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też gwarancja dla konsumenta, że dany produkt jest wysokiej jakości.