Jak ciąć ? – miniporadnik ogrodnika

Wiosna to odpowiedni czas aby wykonać cięcie drzew i krzewów, ozdobnych jak i owocowych. Najwyższa więc to pora, by naostrzyć sekatory i nożyce, i ruszyć do ogrodu.

Drzewa i krzewy owocowe wymagają szczególnie cięcia prześwietlającego aby owoce, które się zawiążą miały odpowiednią przestrzeń i światło do rozwoju. Nadmiernie zagęszczone rośliny słabo owocują, a owoce są drobne. Natomiast w przypadku roślin ozdobnych, cięcie ma nam je zagęścić aby prezentowały się efektownie.

Pora więc wydobyć ze schowków sekatory i nożyce. Sekatory których używamy do cięcia roślin powinny być ostre oraz odkażone aby nie przenosić chorób. Tępy sekator po pierwsze utrudnia nam pracę, po drugie rośliny mają poszarpane trudno gojące się rany, czego późniejszym efektem są choroby. Powinniśmy tak wykonywać cięcie aby powierzchnia rany była jak najmniejsza i tak aby dobrze ściekała woda. Rany warto zabezpieczać środkami grzybobójczymi w celu szybszego gojenia.

Rozpoczynając te prace powinniśmy mieć na uwadze warunki atmosferyczne, najlepiej jest to robić w dni słoneczne z temperaturą na plusie . Cięcie w pochmurne czy deszczowe dni może odbić się na naszych roślinach negatywnie, świeże, nie obsuszone rany są narażone na patogeny i choroby grzybowe. Warto więc poczekać na odpowiedni dzień, wtedy nasze prace przyniosą nam efekt pozytywnego rozwoju roślin.